Uue-Saaluse veinitalu võluvad võimalused

“Me üks esimesi, rabarberivein, sai ülihappeline. Nuputasime, et kuidas muuta see joodavaks, ja sellest sai vahuvein. Mull annab veinile teise iseloomu. Ja see sai nii hea, et müüsime veini mõne kuuga läbi,” naerab Uue-Saaluse veinitalu perenaine Maris Kivistik.  Äpardustes on sageli peidus võimalused, mis ehk muidu jääks katsetamata. On vaid vaja julgust proovida.
Ja seda veinitalu pererahval Marisel ja Matil jagub.


Uus-Saalue peremees Mati ja perenaine Maris. Foto Aigar Nagel.

“Käisime 2013. aastal Kreetal hõbepulmi tähistamas. Seal sattusime ühte väikesesse armsasse veinitallu, mis oli külastajatele avatud – nägime ja tundsime, et see on asi, mida võiks ka proovida!” jutustab Maris.

Nad olid jupp aega otsinud seda “oma”. Esialgu maakoduks ostetud kunagise mõisa moonakamaja Haanjamaal Uue-Saaluses nõudis remonti. Samasse rajatud astelpajuistanduse saak tahtis realiseerimist. Lapsed Maarja ja Mirjam olid saanud suureks. Otsustamise koht oli käes.
“Eks ikka on nii, et vaatad, mis sul on, proovid kokku panna sellega, mis sind kõnetab, ja siis tegutsed! Teen ikka iga päev kas või väga väikese sammu, et ettevõetu edeneks. Ja siis edeneb ka ning hoiab mind virgena,” märgib Maris.
Selle otsuse tuules sai Uue-Saaluse mõisa moonakate maja uue hingamise ning alaliselt seal elava pererahva. “Müüsime oma senise kodu, korteri maha, et saaks siin remonti teha. Leaderi toel rajasime veiniköögi ja ostsime seadmed. 2017. aastal saime loa veinitootmiseks.”
Esimene vein jõudis müügile sama aasta jõuludeks.

Tarkus tuleb õppides

Bioloogiharidusega paar hüppas veini tootma hakates tundmatusse. Sõbrad-tuttavad imestasid, aga olid üdini toetavad – ega ilma katsetamata saa teada, kas asjal on jumet! “Kõik see tarkus, et kuidas veini teha, on tulnud läbi õppimise – üks tonn üht ja teine teist veini – õnneks äädikaks pole ükski läinud,” muigab perenaine.


Mati koduaias külastajaid võõrustamas. Foto Uku Andla.

Ka veinimeistri õudusunenägu, et rahulikule veinile tekib pudelis mull sisse ja kork lendab pealt, pole tõeks saanud. “Kui mikroobide hingeelu on tuttav, võid veini teha!” tegelikult ikka on ühe väikese partii puhul see tõeks saanud päris alguses, selle villisime ümber.

Hea veini saladus on lihtne – lisaks heale hügieenile peab tooraine peab olema parim. Maris on tänulik, et nad saavad teha koostööd heade oma kandi tootjatega. “Eelmisel sügisel ronisin õhtuti mööda küla ja korjasin 80 kilo pihlakaid, aga ega kogu toorainet jõua ise korjata ega kasvatada. Musta sõstra saame Setomaalt, maheda rabarberi Rabafarmist Tartumaalt. Tahame hoida tooraine kodumaise ja võimalikult lähedalt pärineva,” jutustab Maris. Mullu sügisel korjatud pihlakatest ja õuntest tehtud vein “Saaluse sarmikas” saab valmis tänavu sügiseks. Pikk protsess, mis nõuab kannatlikkust ja pühendumist.
“Tänu me veinitootmisele näen maailma hoopis teise pilguga,” nendib pikalt riigiametnikuna töötanud Maris. “Kui ise oma kätega midagi teed, saad ikka väga palju paremini asjade väärtusest aru – kui palju on millegi taga töid ja tegemisi! Maailm on võrratult avaram ja mugavustsoonist oleme ennast välja raputanud, aga see on hea! Ahmin, mida saan õppida ja kuidas areneda!

Pudel head Uue-Saaluse käsitööveini on enne müügiletile jõudmist käinud pererahva käest 6-7 korda läbi. “Meil on tööd jaotatud: Mati tegeleb veiniköögis voolikute-pumpadega, mu teema on maitsed-retseptid. Osa töid teeme ka koos: sel laupäeval hakkame “Saaluse romantilist” pudelisse villima. See võtab terve päeva, ehk õhtuks jõuame valmis. Naerame, et see on nagu kodune söögitegu – et saaks hää, teed südamega!” 
Suurematel töödel lööb kaasa kogu pere – tütred tulevad oma kallitega appi. “Neid aegu, kus kogu pere on koos, õnneks jagub – marjakorjamised, kuivanud okste lõikamine, siltide pudelile kleepimine – kui juba siin, ega käed rüpes keegi istu!” Iga talgupäeva lõpetab hea söök, kust iial ei puudu astelpajukook,  ja saun. Seda viimast nauditakse Kõivsaare talus kolm korda nädalas. “See aitab hoida vaimselt ja füüsiliselt vormis!”
 


Uue-Saaluse veinitalu perenaine Maris tööhoos. Foto: Uku Andla

Tule külla!.

Paar aastat on Uue-Saaluse veinitalu uksed olnud avatud ka külalistele. Et saaks aimu, kuidas veintalu igapäevaelu käib. “Harivat meelelahutust on vaja! Seda on näidanud meid külas-tavate sõpruskondade ja töömeeskondade huvi,” märgib Maris. Nii käiakse külalistega retkel talu ümbruses, põigatakse astelpajuistandusse ja vaadatakse kindlasti ka talu suitsusauna. Edasi liigutakse veinikeldrisse – ilusasse maasisesesse toodangulattu, käiakse ka veiniköögis masinaid ja veinitegu uudistamas. Hiljem räägib Maris, mida ühe veini puhul hinnata, ning külalised saavad veine degusteerida. “Puuvilja-marjaveinide tooraine on erinevalt viinamar-javeinidest üsna kergesti äratuntav. See teeb degusteerimise põnevaks!”
Mullu tunnustati Uue-Saaluse veinitalu parima alternatiivtalu tiitliga. “See on tore tun-nustus! Ma väga loodan ja usun, et see annab indu ja jaksu ka teistele väiketootjatele oma valitud rajal edasi minna!” 


Lahke pererahvas külalisi ootmas. Foto Uku Andla.

Marise ja Mati valitud rada on sama käänuline nagu Haanja kandi lustakad kruusateed. “Muidugi tuleb vahel ette päevi, kus pump ei lähe veiniköögis tööle või oleme unustanud ühest tünnist teise veini pumpama hakates kraani lahti nii, et vein jookseb põrandale. Ikka juhtub! Kui sel päeval kohe üldse ei vea, teeme järgmisel – lõpuks ikka hakkab sujuma!” 
“Me juurde pidi tulema ühe kooli kollektiiv aastalõpuüritust pidama. Sel päeval pööras ootamatult talviseks ja me kandi teed olid nii libedad nagu klaas. Kui buss suurelt teelt ära keeras ja hakkas kruusateed sõitma, helistati ühel hetkel ja öeldi, et bussiga enam edasi ei saa, sest buss ei püsi teel. Aga tulijad olid nii vaprad, et kõndisid need neli kilomeetrit, mis meile oli jäänud, jalgsi! Kostitasime neid kuuma hõõgveini ja lõunasöögiga. Päeva lõpuks lõid nad muheda luuletuse, ja meilt läksid nad lauldes – lõpp hea, kõik hea!”
Kuigi kohe praegu ei saa Eestis valitseva eriolukorra tõttu veinitallu külla minna, saad nende toimetamistest osa läbi veebikodu: https://uuesaaluseveinitalu.ee
Ja suvel, kui viirus on seljatatud, ootab Uue-Saaluse veinitalu külla! 
 

Et selle kõigega kursis olla, hoia silm peal Uue-Saaluse Veinitalu FB konto @uuesaaluseveinitalu

Uue-Saaluse Veinitalu
Uue-Saaluse küla, Rõuge vald, Võru maakond
Tel:  +372 518 3249
E-post: info@uuesaaluseveinitalu.ee
www.uuesaaluseveinitalu.ee

Tekst: Grethe Rõõm

Artiklitesarja Kohalikule tegijale VUNKI MANO on ellu kutsunud Võrumaa Arenduskeskus. Projekti rahastatakse EL Euroopa Regionaalarengu Fondist meetme tegevuse 5.4.2. „Piirkondlikud algatused tööhõive ja ettevõtlikkuse edendamiseks” raames.

Reisitrajektoor kaardil

$("#setStart").fancybox({ 'modal' : true });